divendres, 18 de novembre del 2011

Berlín - 2n Dia (part 2)


Introducció    Dia 1    Dia 2(1)    Dia 2(2)    Dia 3    Dia 4    Dia 5    Dia 6    Dia 7    Dia 8    Menjars  
<<    <                                                                                                                          >    >>

Deixem el Berlín històric per dirigir-nos ara cap a un nou Berlín totalment diferent: el socialista. Anem caminant fins al barri de Friedrichsain, on està l’avinguda socialista més important de la RDA, la Karl-Marx-Allee. Comença no massa lluny d’on estem, ja que eix de l’Alexanderplatz. De seguida es veu el canvi d’estil dels edificis.



La gran avinguda va ser construïda per la RDA entre 1952 i 1960, en el marc del projecte de reconstrucció de la ciutat després de la II Guerra Mundial. Fins 1961 es va dir Stalinallee i es va plentejar com un boulevard amb grans i luxosos pisos per als treballadors, tendes, restaurants, cinemes... Té gairebé 90 metres d’ample i més de 2 km de llarg, i està envoltat de grans edificis socialistes com aquestes dos a Strausberg Platz, la Haus Berlin i Haus des Kindes, molt populars  entre els berlinesos de l’est. I al mig hi ha el Schwebender Ring (anell surant) i és a partir d’ací on s’eixampla l’avinguda.



Fem una altra paradeta per entrar en calor a un altre lloc mític, el Café Sybille, un dels més populars del Berlín Est fins a la caiguda del mur. Va tancar després, però al 2001 el va adquirir una ONG. Ara, a més de pendre’t un cafè amb pastissos pots veure una curiosa exposició sobre la construcció del boulevard.


L’avinguda acaba a la Porta de Frankfurt o Frankfurter Tor, amb dos grans edificis a cada costat del boulevard – no arribem. Però abans fem una aturadeta davant els Laubenganghäuser, dos blocs d’edificis que destaquen perquè són les úniques estructures Bauhaus de la Karl-Marx-Allee. Es veu que hi havia més de planificades, però no van agradar als dirigents polítcis, perquè els van semblar poca cosa. Ahi queda.


Baixem per l’Strasse der Pariser Kommune fins a arribar a la gran atracció turística del barri: l’East Side Gallery


Crec que no cal descriure-la massa, un tram d’1,3km del mur que dividia en 2 Berlín fins a 1989. Artistes d’arreu del món van decorar-lo amb bonics murals per celebrar el moment en què el mur va caure. El 2009 es va reformar i ara sembla que tot estiga com acabat de pintar.  Ara hi ha alguns que estaven ja al 1990 i altres totalment nous.



Entre mig dels murals també hi ha lloc per al descans. Es poden trobar unes relaxants platges amb hamaques, sillons i fins i tot piscina, on poder fer una paradeta en la caminada!



Una altra de les novetats a l’entorn de l’East Side Gallery és l’O2World, un recinte inaugurat en 2008, seu de l’equip de bàsquet ALBA de Berlín i on també se celebren altres comptecions esportives, a més de concerts.



El recinte té al davant un xicotet moll des d’on es tenen bones vistes de l’altra riba del riu...



...i del pont Oberbaumbrücke.



Després d’entretindre’ns molt i fer mil fotos arribem fins a Oberbaumbrüke, el que diuen que és el pont més bonic de Berlín. El tren passa per damunt i si algú ha vist la pel·lícula Lola rennt (corre Lola corre), segur que el reconeixerà.






I des d’on es tenen unes boniques vistes del riu.



Creuant el pont s’arriba a un altre barri de Belín, Kreuzberg, un barri alternatiu i amb molt d’encant. El primer que veiem és el mural Backjumt, un gran cos composat de molts cossos.



Passegem pel costat de les vies...


... i ens aturem a sopar ací, a Burgermeister, una curiosa hamburgueseria instal·lada en el que van ser uns antics lavabos. Has de demanar-les, et donen un número, i te les pots emportar o menjar allà, recolzat en unes taules. La veritat és que eren barates i estaven molt bones. Recomanable.



Ja molt cansats del llarg dia, agarrem el metro i tornem cap a l’hotel. Demà, més coses. 


Mostra Berlín - 2n dia (part 2) en un mapa més gran


Introducció    Dia 1    Dia 2(1)    Dia 2(2)    Dia 3    Dia 4    Dia 5    Dia 6    Dia 7    Dia 8    Menjars  
<<    <                                                                                                                          >    >>

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada